Меню
Количка

YAXELL

Историята на производството на ножове в Секи започва преди 780 години, по време на Камакура, когато ковач на мечове от Кюшу на име Мотошиге се премества в Секи и се включва в изработката на Катана.
Seki притежава всички основни природни ресурси, което го прави идеалният град за коване на остриета на Катана - причината Seki да се превърне в един от най-популярните и известни градове за създаване на мечове в
 Япония.

През 1876 г. обаче правителството издава указ за премахване на мечовете, който забранява на хората да носят оръжие на публично място. Търсенето на Катана рязко спада. Много ковачи трябвало да правят ножове, малки мечове и ножици, за да продължат своя начин на живот. Поради това Seki преминава от град за производство на мечове към град за производство на кухненски ножове за ежедневна употреба.

Yaxell Корпорейшън наследява традиционните умения на тези древни ковачи на мечове и изработва професионални кухненски ножове от създаването си през 1932 г.
Кухненските ножове съществуват като основни изделия в нашето ежедневие.
Комбинирайки най-доброто от съвременните технологии с ненадминатите знания и опит на традиционните занаятчии,
Yaxell създадоха няколко линии ножове от висок клас. Всяка серия има японски символ като свое име: „ GOU“, „ RAN“, „ ZEN“ и „ MON“. Серията “ RAN” става популярна в цял свят. Този успех предизвиква тенденция сред другите марки да поставят един японски символ на техните остриета, което потвърди статута на Yaxell Corporation като производител от световна класа.

Остриетата Yaxell от неръждаема стомана се нагряват в пещ до много висока температура и след това се втвърдяват с лед. След това отново се закаляват с помощта на висока температура, за да направят острието силно и издръжливо. Тази специална термична обработка прави остриетата устойчиви на корозия. Дръжките Yaxell са изработени от Micarta, естествен материал от смола и лен, който дава оптимална здравина и най-добра хигиена, като затваря всички пролуки между дръжката и стоманеното острие.