Меню
Количка

Съвети за безопасност

 


Джобна щипка – Pocket Clip


Джобната щипка на Kershaw е точно това -  джобна щипка. Тя не трябва да се носи на колана, защото може да бъде опасно. Има за цел да закрепи ножа от

вътрешната страна на джоба, а тя е от външната страна на панталоните. Моделите на Kershaw, които имат щипки могат да се държат безопасно дълго време

във Вашия джоб. Щипките могат да се използва и като щипки за пари. Може и да се отстранят или да им се смени положението.

 

  

Безопасно заключване - Tip Safety Lock 

Механизмът за заключване на много от моделите на Kershaw е разположен в долната част на дръжката на ножа. Преместването на щифта при затворено положение на ножа Ви дава допълнителна сигурност, че острието няма да се отвори докато се намира във Вашия джоб. 

 

 

 

Сменяща се джобна щипка - Reversible Pocket Clip

Дръжките на някои модели ножове Kershaw са пробити за джобна щипка от ляво и от дясно. Това позволява щипката да бъде монтирана от двете страни на дръжката /виж дясната схема/. Дръжките на някои модели се пробиват на две места. Това позволява на щипката да се завърта на 180 ° спрямо дръжката – от върха към края на дръжката и от края на дръжката към върха /виж лявата схема/. Дръжките на някои модели се пробиват за всичките четири варианта: от ляво, от дясно, от върха към края, и от края към върха.

 

 

Рамка за заключване - Frame Lock

При някои модели на Kershaw има рамка, която държи острието заключено в разгъната позиция. Така то не може да се затвори по време на използване на ножа, което осигурява спокойна и безопасна работа. За да се освободи заключването и да сгънете своя нож, леко преместете с пръст рамката и острието с лекота ще се върне обратно в дръжката.

 

 

 

 

 

Линейно заключване -  Locking Liner

Заключва острието в разгъната позиция след отваряне. 
За да се освободи линейното заключване - преместете в ляво опорната линия подпираща острието и то с лекота ще се  прибере обратно в дръжката.

 

 

 

 

Задно заключване – Back Lock

Това е един много разпространен начин за заключване на ножове Kershaw в отворено положение.
За да отворите ножа хванете острието с два пръста и бавно го отворете докато щракне. Сега ножа е заключен в отворено положение. За да го затворите, натиснете върху
ключалката в задната част на дръжката /както е показано на схемата/ с палец, а с другата ръка внимателно затворете острието обратно в дръжката. 

 

 

 

Безопасно заключване на остриетоBlade Safety Lock

Сигурното заключване чрез ON/OFF копче, разположено по гръбначния стълб на дръжката на ножа дава допълнителна сигурност, че острието няма да се разтвори и
прореже Вашия джоб.

 

 

 

 

 

Смяна на остриета - Changeable Blades

Хванете дръжката в долната и част, и натиснете върху механизма за заключване с едната ръка. С другата ръка в горната част на дръжката отворете нагоре и ще
видите закрепеното острие чрез елемента "панделка". Острието се отстранява от „панделка”-та и се слага новото острие отново върху „панделка”-та. Уверете се,
че сте го поставили правилно на мястото му. Затворете горната част на дръжката в нейното първоначално и обичайно положение.

 

 

Тang конструкция- Full Tang Construction


Изграждането на ножа, когато дръжката и частта, където острието се свързва с дръжката на ножа са фиксирани се нарича Tang. Пълен Tang е най-силният тип конструкция на нож. Стоманата от острието продължава в дръжката и е по целият и външен ръб. Понякога дори стърчи на края на ножа.

 

Палче Stud - Thumb Stud


Това е палче до дръжката на ножа, което позволява да се отвори нож с една ръка. Това може да стане, както с дясната, така и с лявата ръка.

 

Стъклоразбивач - Glass Breaker Tip

Това е остър карбиден връх в задната част на дръжките на някои от моделите на Kershaw. Той е малък, но може да бъде истински спасител. При спешни случаи със силен удар с острия карбиден върх  е напълно възможно при аварии и други нежелани капани пострадалите да избягат и да се спасят.

 
Заключване Hawk – Hawk Lock


Заключването Hawk® на Kershaw предлага невероятна сигурност и простота на работа. Това е копче отстрани на дръжката на ножа, което с приплъзване отключва острието. За да затворите ножа, Вие трябва да дръпнете плъзгача /копчето/ назад към задната част на дръжката на ножа за да освободите острието и да го приберете обратно в дръжката. Пръстите Ви не трябва да стоят на пътя на острието при прибирането му.

 
За лява и дясна ръкаAmbidextrous Opening

Kershaw се опитва да даде на потребителите най-доброто, което може. Не винаги е възможно един нож да се отвори и затвори, както с дясната така и с лявата ръка. Но Kershaw прави ножове и с Ambi отваряне и затваряне. Това означава, че тези ножове могат да бъдат отворени и затворени с дясна или с лява ръка, а понякога могат и от двете. Потърсете ножове, които имат палче Stud или дърпване и от двете страни на острието.
 

Инструкции за работа с механизма Speed-Safe

Когато отваряте Вашия нож с механизма Speed-Safe, не трябва да махате палеца си от дръжката. Всичко, което трябва да направите е да натиснете леко “палчето”. След това технологията на спомагателното отваряне се заема да отвори ножа. Дръжте палеца и останалите си пръсти на дръжката, за да избегнете порязване с острието, което се прибира в дръжката. Препоръчваме Ви, ако не сте свикнали да използвате предпазителя, който е разположен на острието на ножа, да не го ползвате докато не усвоите правилното отваряне и затваряне.    Как безопасно да използваме технологията Speed-Safe:

 

       1. Дръжте ножа си удобно във вашата ръка и поставете палеца си на “палчето”. На моделите с обезопасител го плъзнете назад и сложете вашия пръст на „палчето”. На моделите 1600’s, 1620’s и 1660’s, предпазителят е разположен на обратната  страна на дръжката.

 

       2. Натиснете “палчето” докато острието не тръгне да се отваря – не е нужно да следвате острието през целия път на движението.

 

       3. Веднъж отключено, острието се плъзга плавно извън дръжката, до заключването му на място. Не забравяйте да държите палеца и останалите си пръсти на дръжката, а не на острието. Това е наистина един лесен процес на отваряне на ножа с една ръка.

Как да затворим ножа:

Натиснете механизмите locking liner или frame lock наляво и внимателно затворете острието. На моделите с обезопасител го плъзнете напред, за да затворите острието напълно.