Грижа и поддръжка 

Тези съвети защитават Вашите интереси. Спазвайте ги и ножовете ще Ви служат по-дълго, от колкото очаквате.


  • Където и да използвате своите ножове, острието на ножа трябва да лежи върху меки повърхности /дърво, пластмаса, синтетика др. със  средна твърдост/, а не върху твърди повърхности /метал, керамика, стъкло, гранит и др./, които ще затъпят острие и от най-твърда стомана.


  • Понякога е изкушаващо, но не използвайте ножовете като отвертка, секач, отваряне на консерви или за други неспецифични дейности.


  • Не се препоръчва използването на дръжките на ножовете като чук. Това може да доведе до повреждане на захващането между острието и дръжката, а и ще нараните самата дръжка.


  • Предпазвайте ножовете си от съприкосновение с пясък, чакъл или други абразиви. Нарушават остротата на ножа, а и вероятноста да блокират някой механизъм е голяма.


  • Във връзка с горното – не мийте ножовете в миялна машина. Силните абразиви в препаратите увреждат материала на дръжката и остротата на ножа. 


  • Ако ножа ви се навлажни подсушете го веднага. Терминът „неръждаема стомана” означава, че ножа няма да ръждяса дори и при влажен климат, и ще е устойчив на множество киселини при ежедневна употреба. Това не означава, че острието е 100% неръждаемо.


  • Ножове с дръжка от натурално дърво не оставяйте дълго във водна среда. Добре е да мажете отвреме навреме дръжката с неутрални растителни масла. При съхранение на ножа внимавайте острието да не влиза в контакт с други метални предмети. Така ще предотвратите повреди по него. Съхранявайте ножвете в кутия за ножове, в калъфи, а при сгъваемите модели – острието се прибира в дръжката.


  • Поради наличието на въглерод във висококачествената неръждаема стомана, острието може да корозира, ако не полагате подходящите грижи. За да запазите ножа - чистете  острието и областта около пантата(за сгъваемите ножове) с малко количество масло. С тази минимална грижа  ножът ще Ви осигури много, много години на отлична работа.