Меню
Количка

Заточване с водни абразивни камъни

Преди употреба на водния абразивен камък (бруса), той трябва да бъде накиснат във вода за 5-10 минути. Внимавайте по време на точене винаги да има тънък воден филм на повърхността му. За по-голяма стабилност подложете мокра кърпа под камъка по време на заточването.


При едностранно заострени ножове първо положете заострената му страна върху камъка под ъгъл 45˚. Започнете движения напред и назад по абразива с натиск към острието и отслабете натиска в края на бруса. Това движение се извършва няколкократно до постигане на желаната острота. Бързината в движенията не е водеща за перфектен резултат, а ъгълът от
45˚, спазвайте го през целия процес. Обърнете внимание на всяка част от острието, като разделите заточването в три стъпки - връх, средна и задна част на ножа. След като сте заточили ножа от заострената страна, обърнете го и повторете същия процес от другата, но с 1/10 от движенията, с които сте точили заострената страна.

При двустранно заострени ножове извършете процеса на точене, както при едностранно заострените, но под ъгъл 15˚. Тук важното е да заточите двете страни равномерно, за да получите отново симетрично заострено острие.

Водни абразивни камъни

Заточващите камъни се
предлагат с различна грапавост и са идеални за заточване на затъпени ножове или за поддържане на острието. Колкото по-фин е камъкът, толкова по-добре полира неравностите на острието и по този начин ножът е по-остър. Грапавостта на водните абразивни камъни се обозначава с числа. По-голямата цифра означава фини песъчинки, които полират острието. Основно предимство при заточването на вашите ножове с воден камък е, че можете да изтъните ножа си. Когато изтънявате ножа, премахвате допълнителен материал от страните на острието, като го правите по-тънко. Изтъняването е полезно за ножове, които често се заточват, тъй като режещият ръб при тях става по-дебел. Изтъняването е от голямо значение за запазването на добрите свойства на рязане.

Заточването на ножове
с воден абразивен камък изисква известна практика.

Заточване/ Изтъняване

Японските водни камъни с едра грапавост (приблизително 100 до 400) са изключително подходящи за заточване на ножове, които са много затъпени. Едрата грапавост ви помага да върнете ножовете в правилната им форма (V-образна форма). Ние обаче препоръчваме да използвате и по-фин камък, за да го полирате след това, като по този начин ще имате по-добри характеристики на рязане за много по-дълъг период от време. Грубите песъчинки също са идеални за изтъняване на нови остриета.

Поддържане на остротата/ Фино заточване

По-фините японски водни камъни (грапавост от 600 до 1000) са идеални за запазване на остротата на вашите ножове и за осигуряване на по-фин завършек на ръбовете, които първо са били заточени с по-груб воден камък. Постигнатата острота е повече от задоволителна за много потребители и често е по-добра от тази при новите ножове, а също така много по-добра и по-издръжлива от остротата, постигната с обикновена машина за заточване.

Полиране
Изключително фините водни камъни (
грапавост от 3000 до 10 000) са идеални за полиране на ножове. Тези камъни създават остриета като бръснач и още повече, те запазват остротата си за по-дълъг период от време. Препоръчваме ви първо да заточите ножовете с по-груб камък (виж Поддържане на остротата/ Фино заточване), тъй като по-финият премахва много малко материал.